close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Slåttegraut fra Morgedal. Foto: Nadin Martinuzzi/Ren mat
camera_alt FOTO: Nadin Martinuzzi/Ren Mat

Slåttegraut frå Morgedal

Festgrøt etter gammel skikk.

  • local_offer Grøt
  • local_dining Lett
  • timer 30 minutter
  • location_on Telemark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 l mjølk
  • 500 g smør
  • 112 dl rjome
  • 1 dl semulegryn
  • 12 ts salt
  • 0 ukjent mjøl til passe tykk graut, kveite eller bygg

Fremgangsmåte

  1. Smelt smør i en kjele. Ha i mjølk, rjome og la det koke med semule i cirka 10 minutt. Ha i sikta mjøl.
  2. Når grauten er passe tykk og godt koka, så skal smøret koma så grauten sviv i kjelen.

Vil du vite mer om norske grøttradisjoner? Se denne artikkelen (åpner i ny fane).


place
Telemark

Rettens opphav

Dette er ei gammel oppskrift fra Morgedal, og denne typen grøt ble ofte brukt til slåtte-, barsel- eller sendingsgraut.
I tillegg til å være hverdagskost, var nemlig graut også brukt som festmat. Når slåtten var ferdig skulle det feires. Mange steder sa man at grøten skulle «svive i gryta», for grauten skulle være feit og god.
Graut ble også brukt som barselpresang. Grauten hadde man i et grautspann, som gjerne var laga av briskestaver og rosemalt utenpå. Ofte la man først et lag gryngraut i spannet, og deretter et lag rømmegraut. Fettet fra grauten ble fylt på flaske og pakka godt inn ved siden av, for å holde det varmt. Fra Bø i Telemark fortelles det om ei barselkone som fikk 18 spann med graut!
Denne oppskrifta er hentet fra heftet «Mat frå Telemark», utgitt av Telemark Bygdekvinnelag i 1993.