close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


skrivarbrød på fat

Skrivabrød

Skikkelige festkaker fra Østerdalen.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Vanskelig
  • timer 2 timer
  • location_on Hedmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg margarin (til deig)
  • 135 l hvetemjøl
  • 412 dl sukker
  • 3 dl fløtemelk
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts hjortesalt
  • 12 l fløte (kosse)
  • 2 ss sukker (kosse)
  • 12 dl vann (kosse)
  • 1 dl hvetemel (kosse) - til passe tykkelse

Fremgangsmåte

Jønnbrød:

  1. Smuldre hvetemel og margarin. Bland i resten av ingrediensene og bak ut til en tynn leiv. Stikk ut runde emner. Stek på takke på middels varme. Brødene skal ikke være veldig brune.

 

Kosse til kroting:

  1. Pisk fløte og sukker lett før det blandes inn hvetemjøl. Mengden i ingredienslista er bare veiledende. Røra må ikke være for tjukk da den vil svelle når den står, men hvis den er for tynn vil den flyte utover etter kroting. . De eldre damene som drev med dette i Folldal tidligere sa at «spiseskjea må stå godt i kossa».
  2. Bruk en skrivabrødkam til å krote på den ene sida og stek/tørk i ovn på cirka 100 grader med døra på gløtt. Avkjøl, krote på den andre sida og stek.

place
Hedmark

Rettens opphav

- Dette er det beste kaffibrød som finst i verdi, sa Hulda Garborg om skriva(r)brød.
Skrivarbrød tar utgangspunkt i ferdigstekte jønnbrød, som man legger en liten skje røre (åkost, åvkost, kosu, kosse) på. Denne strykes utover og man lager et riflet mønster med en neverkam. I dag er det mest vanlig å bruke en kam av plast. Over riflene skrives så et mønster med samme kammen "etter som hugen sviv". Deretter ble kakene etterstekt, og det samme ble eventuelt gjentatt på andre siden.
Det var gammel skikk å lage skrivarbrød to ganger i året.
Denne oppskrifta er fra Merethe Grimsbo i Nedre Folldal Bygdekvinnelag, og ble sendt inn til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.