Skolebrød

skolebrød på fat og asjett

Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Skolebrød

Et helnorsk bakverk som ble introdusert på 50-tallet.

Kaker

Middels

2timer

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l hvetemel
  • 4 ss sukker
  • 0.5 ts salt
  • 100 g smør eller margarin
  • 3 dl melk
  • 50 g gjær
  • 2 stk egg
  • 2 ss sukker (til eggekrem)
  • 4 dl melk (til eggekrem)
  • 4 ss potetmel

Fremgangsmåte

  1. Varm melken til 37 grader. Løs opp gjæren i melken og tilsett smeltet, avkjølt smør. Tilsett sukker og kardemomme, sikt i melet og arbeid til passe deig.
  2. La deigen heve til nesten dobbel størrelse.
  3. Varm opp egg, sukker, potetmel og melk under omrøring til krem begynner å tykne. Pass på at den ikke koker. Avkjøl kremen.
  4. Del deigen i 15 emner. Trill ut til boller, og sett på bakepapir stekeplate.
  5. Trykk ned bollene og lag en fordypning i hver bolle. Ha i en teskje eggekrem og sett dem til etterheving i cirka 30 minutter.
  6. Varm ovnen til 225 grader.
  7. Stek skolebrødene i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Smør de avkjølte skolebrødene med melisglasur og dypp dem i en skål med kokosmasse.

1 porsjon gir cirka 15 skolebrød.

Rettens opphav

Skolebrød er et «helnorsk» bakverk som ble kjent på 1950 tallet. Disse går under flere navn, blant annet «purke», «skolebolle», eller «tolvøring».
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.