close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


skinkestek med sprø svor

Skinkestek

Tradisjonsrik gjeste- og søndagsmiddag.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 6 timer
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg skinkestek med svor og ben
  • 1 l vann
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør eller margarin
  • 4 ss hvetemel
  • 6 dl sjy
  • 1 ss ripsgele
  • 1 ts sennep
  • 2 stk skiver brunost

Fremgangsmåte

  1. Legg steken i saltvann natten over (bruk 1 dl salt til 1 liter vann).
  2. Varm ovnen til 200 grader.
  3. Ta steken opp og tørk den. Skjær svoren i ruter og gni inn med salt og pepper. Legg steken i en tørr langpanne og stek på nederste rille i 30 minutter.
  4. Hell 1 liter kokende vann over steken. Senk varmen til 160 grader. Hell deretter stekesjyen over steken hvert femtende minutt. Ha ovnsdøren åpen (sett ei tresleiv e.l. i mellom) det siste kvarteret for å få sprø svor. Når steketermometeret viser 76 grader er steken ferdig.
  5. Ta ut steken og la den hvile i 15 minutter før du plukker av svoren og skjærer steken i skiver.

Saus:

  1. Sil sjyen fra steken og fjern det øverste fettlaget.
  2. Smelt margarin i en kjele og rør inn hvetemelet. Rør til det får en pen brunfarge.
  3. Spe med sjyen litt etter litt under omrøring. Kok i 10 minutter og smak til med ripsgele, brunost, sennep, salt og pepper.

Klassisk tilbehør er poteter, surkål, svisker og eplebåter. Tyttebærsyltetøy eller ripsgele er også godt til. Oppskrift på ripsgele finner du her.


place
Østfold

Rettens opphav

Skinkestek var selskapsmat i Østfold tidligere, og kunne bli brukt til barnedåp, konfirmasjoner, bryllup og begravelser. Om man visste om selskapet på forhånd ble det planlagt og slaktet til anledningen.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.