close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Sjokoladekake med poteter

Smakfull sjokoladekake etter oppskrift fra Nissedal.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 60 minutter
  • location_on Telemark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 150 g mørk kokesjokolade
  • 100 g smør
  • 125 g sukker
  • 4 stk egg
  • 200 g kokte poteter
  • 50 g malte mandler
  • 100 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver

Fremgangsmåte

  1. Smelt sjokoladen på svak varme, eventuelt i vannbad.
  2. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg under kraftig røring. Ha deretter i smelta sjokolade og moste poteter. Bland i mel, mandler og bakepulver.
  3. Hell røren i ei godt smurt springform (cirka 22 cm i diameter).
  4. Stekes i nedre del av ovnen ved 175 grader i cirka 45 minutter.

Glasur:

  • 50 g godt smør
  • 1 plate mørk kokesjokolade
  • 300 g melis
  • 6 ss kruttsterk kaffe

Smelt smør og sjokolade. Rør i melis og kaffe.

Del kaken i to og smør på knapt halvparten av glasuren. Ha resten oppå kaka.


place
Telemark

Rettens opphav

Denne oppskriften er hentet fra boka "Jordeple og søteple – oppskrifter og tradisjonsstoff" utgitt av Telemark Bygdekvinnelag i 2011. De har fått oppskriften fra Anne Johanne Berge i Nissedal, som forteller at dette er en kake moren hennes bakte på 40- og 50-tallet.
På denne tiden var det svært vanlig å bruke poteter til å drøye andre varer som det var knapphet på, på grunn av rasjonering i forbindelse med andre verdenskrig. Blant annet var det rasjonering på mel- og brødvarer, sukker, smør og fett, og etter hvert også på melk, kjøtt, frukt og grønnsaker.