
Sjokoladekake med poteter
Smakfull sjokoladekake etter oppskrift fra Nissedal.
Kaker
Middels
60minutter
Telemark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 150 g mørk kokesjokolade
- 100 g smør
- 125 g sukker
- 4 stk egg
- 200 g kokte poteter
- 50 g malte mandler
- 100 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
Fremgangsmåte
- Smelt sjokoladen på svak varme, eventuelt i vannbad.
- Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg under kraftig røring. Ha deretter i smelta sjokolade og moste poteter. Bland i mel, mandler og bakepulver.
- Hell røren i ei godt smurt springform (cirka 22 cm i diameter).
- Stekes i nedre del av ovnen ved 175 grader i cirka 45 minutter.
Glasur:
- 50 g godt smør
- 1 plate mørk kokesjokolade
- 300 g melis
- 6 ss kruttsterk kaffe
Smelt smør og sjokolade. Rør i melis og kaffe.
Del kaken i to og smør på knapt halvparten av glasuren. Ha resten oppå kaka.
Rettens opphav
Denne oppskriften er hentet fra boka «Jordeple og søteple – oppskrifter og tradisjonsstoff» utgitt av Telemark Bygdekvinnelag i 2011. De har fått oppskriften fra Anne Johanne Berge i Nissedal, som forteller at dette er en kake moren hennes bakte på 40- og 50-tallet.
På denne tiden var det svært vanlig å bruke poteter til å drøye andre varer som det var knapphet på, på grunn av rasjonering i forbindelse med andre verdenskrig. Blant annet var det rasjonering på mel- og brødvarer, sukker, smør og fett, og etter hvert også på melk, kjøtt, frukt og grønnsaker.