close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


sitronfromasj i skål

Sitronfromasj

Gammel oppskrift fra Tømt gård i Kråkstad.

  • local_offer Desserter
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 4 stk egg (store)
  • 4 dl fløte
  • 100 g sukker
  • 7 stk plater gelatin
  • 2 stk sitroner

Fremgangsmåte

  1. Legg gelatinen i kaldt vann i 5-10 minutter.
  2. Visp fløten til krem sammen med 100 gram sukker. Bland inn revet skall og saft fra sitronen.
  3. Løs gelatinen opp i noen spiseskjeer kokende vann. Rør den oppløste gelatinen forsiktig inn i kremen.
  4. Del eggene. Pisk eggehvitene stive og vend denne inn i kremblandingen.
  5. Hell fromasjen i en egnet glassbolle eller porsjonsskåler og sett den kaldt i 3-4 timer før servering.

Serveringstips

Eggeplommene og 100 gram sukker kan piskes til eggedosis og helles over fromasjen rett før servering.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Fromasjer ble brukt som dessert ved finere anledninger. Flere av de store gårdene hadde egne "orangerier", hvor de dyrket appelsiner og sitroner, noe Christopher Hammer beskrev i sin bok "Norsk kogebog" fra 1793.
Denne oppskriften kommer fra Tømt gård i Kråkstad, og ble sendt inn av Tone Glemmestad til Norges Bygdekvinnelags oppskriftststafett i 2012.