
Anders Henriksen
Sildesalat
Et deilig, saftig pålegg med sild som passer perfekt til koldtbord, 17. mai -frokost, påskelunsj og julebord.
Middagsretter
Lett
75minutter
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 stk spekesildfileter
- 2 stk kokte poteter
- 1 stk middelsstor løk
- 125 g syltede rødbeter
- 2 dl rømme
- 2 dl majones
- 1 ukjent knivsodd pepper
- 2 ss rødbetelake - smak til
- 1 stk hardkokt egg til pynt
Fremgangsmåte
Legg silden i litt vann en times tid, hvis den er veldig salt. Skjær ingrediensene i små terninger.
Rør sammen majones, rømme og rødbetelake. Om ønskelig kan forholdet mellom rømme og majones endres, eller en kan bruke bare majones.
Potetene vil ha litt å si for hvor mye fuktighet som trengs.
Vend salaten sammen med en slikkepott. Salaten bør få stå en dag i kjøleskap før den brukes som smørbrødpålegg.
Egget hakkes og legges pent oppå som pynt.

Rettens opphav
Sildesalat er en tradisjonell matrett på nordiske frokostbord, laget av oppskåret spekesild. Den kan lages i forskjellige varianter, alt etter hvilke ingredienser du har tilgjengelig i sesongen.
Sild og poteter var næringsrik kost, og berget mange liv i harde tider først på 1800-tallet. Sild var sentralt i kostholdet langt ut på 1900-tallet.
Rødbeten er en gammel kulturplante som har vært dyrket i Europa i flere tusen år. Den er meget hardfør og har lang holdbarhet. Våre nordlige varianter stammer fra en søreuropeisk villart som kalles strandbete.
Kilde:
Det smaker av tradisjons, Siv Randi Kolstad
Mat og drikke, Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen
Wikipedia
