close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Anders Henriksen

Sildesalat

Et deilig, saftig pålegg med sild som passer perfekt til koldtbord, 17. mai -frokost, påskelunsj og julebord.

17. mai frokost
fisk
jubileum
julepålegg
koldtbord
komfirasjon
pålegg
sild
  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 75 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 stk spekesildfileter
  • 2 stk kokte poteter
  • 1 stk middelsstor løk
  • 125 g syltede rødbeter
  • 2 dl rømme
  • 2 dl majones
  • 1 ukjent knivsodd pepper
  • 2 ss rødbetelake - smak til
  • 1 stk hardkokt egg til pynt

Fremgangsmåte

Legg silden i litt vann en times tid, hvis den er veldig salt. Skjær ingrediensene i små terninger.

Rør sammen majones, rømme og rødbetelake. Om ønskelig kan forholdet mellom rømme og majones endres, eller en kan bruke bare majones.

Potetene vil ha litt å si for hvor mye fuktighet som trengs.

Vend salaten sammen med en slikkepott. Salaten bør få stå en dag i kjøleskap før den brukes som smørbrødpålegg.

Egget hakkes og legges pent oppå som pynt.

Ingredienser sildesalat rødbet, sild, potet, egg, eple, majones, rømme.

Ingrediensene du trenger til å lage sildesalat.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Sildesalat er en tradisjonell matrett på nordiske frokostbord, laget av oppskåret spekesild. Den kan lages i forskjellige varianter, alt etter hvilke ingredienser du har tilgjengelig i sesongen.

Sild og poteter var næringsrik kost, og berget mange liv i harde tider først på 1800-tallet. Sild var sentralt i kostholdet langt ut på 1900-tallet.

Rødbeten er en gammel kulturplante som har vært dyrket i Europa i flere tusen år. Den er meget hardfør og har lang holdbarhet. Våre nordlige varianter stammer fra en søreuropeisk villart som kalles strandbete.

Kilde:

Det smaker av tradisjons, Siv Randi Kolstad

Mat og drikke, Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen

Wikipedia

Eva Øvren lager sildesalat

Eva Øvren lager sildesalat.