Sildekaker

fiskekaker i stekepanne

Sildekaker

Variant av en tradisjonsrik middagsrett.

Middagsretter

Lett

30minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1.5 kg fersk sildefilet
  • 1 ts potetmel
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 dl melk

Fremgangsmåte

  1. Mal silda i kvern eller i matmølle.
  2. Bland i de andre ingrediensene. Spe i melka litt og litt til passe konsistens.
  3. Form til kaker og stek i panne i litt olje eller smør.

Server med stekt løk, råkost av gulrøtter eller ertestuing.

Tips

Silda kan «drøyes» med litt kokt potet, tørket brød eller kavring. Sur fløte kan brukes i stedet for melk.

Rettens opphav

I Akershus var det vanlig å fiske sild i Oslofjorden om høsten. Fiskemat, som kaker og puddinger, ble mer vanlig mot slutten av 1800-tallet.
Denne oppskriften ble sendt inn av Brite Brekke til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Oppskriften er hentet fra Akershus Bygdekvinnelags kokebok «Tradisjonsmat fra Akershus». I boka kan vi else at det finnes mange varianter av sildekaker. Denne oppskriften er fra Bærum.