Sildball

Sildball

Livrett fra Nordmøre - oppskrift med video.

Middagsretter

Middels

1timer

Møre og Romsdal

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 stk spekesildfilet
  • 1 stk stor løk
  • 250 g kokte, kalde poteter
  • 2 kg rå poteter
  • 1.5 dl havregryn
  • 1.5 dl hvetemel
  • 5 dl byggmel
  • 1 ts pepper
  • 3 l vann (til koking)
  • 3 ts salt (til koking)

Fremgangsmåte

Mal sild, løk og potet én gang på kjøttkvern. Bland inn gryn, mel og pepper.

Kok opp 3 l vann med 3 ts salt. Bruk eventuelt en kjøttknoke i kokevannet for ekstra smak på ballen.

Form sildballene med hendene eller ei skei. Tradisjonelt lages ballen rund hvis den har fyll i seg (fleskebit) og avlang hvis den er uten fyll.

La ballene trekke i ca 45 minutt.

Server ball med stekt flesk og eventuelt løk. Kokte poteter, kålrabi og gulrot hører til. Gjerne surmelk til drikke. Sildballen er veldig god som stekt dagen etter!

 

 

 

Rettens opphav

Over hele landet finner vi varianter av matretter med potetball av forskjellig slag. Oppskrifta på sildball har vi fått av Torgunn Henden fra Halsa, som forteller følgende:

«Poteter, sild og fisk har vært livberginga for folket langs Nordmørskysten gjennom tidene. Salta sild, poteter og mel/gryn er holdbare matvarer om er enkle å ha på lager. Det hadde stor betydning i tidligere tider.Under andre verdenskrig var poteten «mat nummer 1». En god potethøst var en sikkerhet for mat på bordet gjennom vinteren. Store poteter vart kalla ballpotet!

Ball ble opprinnelig spist til frokost. Det var først på 1900-tallet den ble middag. Ball i forskjellige varianter, også med fersk eller salta fisk, var og er populært, og sildball er «livretten» til mange på Nordmøre. No er sildball nesten festmat!»