close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gammelt kjøkkenutstyr

Sekkjepåse fra Vistdal

Hverdagsmat før i tiden - festmat i dag.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 3 timer
  • location_on Møre og Romsdal
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 7 kg potet
  • 1 kg fenalår
  • 1 kg lettsaltet flesk
  • 1 stk stor løk
  • 2 ts pepper

Fremgangsmåte

  1. Poteter, fenalår, flesk og løk males. Smakes til med pepper. Bland massen godt og fyll opp i pergamentposer som knytes godt i begge ender.
  2. Kok (trekk) påsene stående i en høy kasserolle i ca. 2 timer. Snu påsene etter halv koketid.

Serveres med poteter, kålrot, gulrot og smeltet smør.

Pergamentposer fås kjøpt i slakterbutikker og enkelte matvarebutikker.


place
Møre og Romsdal

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Vistdal Bygdekvinnelag. De skriver:
"Denne retten var før i tiden "fattigmannskost". Folk brukte det de hadde av kjøtt på gården. Potetene var med på å drøye kjøttet. Potetene var raspa, fenalår og flesk skåret i små biter. Den gang ble det også brukt "hakkemat-kaker" i påsen. De bestod av oppmalt og salta deig av innmat av sauen (nyrer, hjerte, tunge og midtgard), så tørket i store kaker på stabburet.
Posene som retten ble kokt i vart laget av stoff; lerret eller bomull, gjerne av gamle laken, mel- og sukkerposer.
På folkemunne går det muntre historier om at også nedre del av kvinnfolkunderskjorta ble brukt.
Da stoffposene var vanlige, ble det kokt kraft av knoker til å koke sekkjepåsen i.
Selv i dag sverger mange til stoffposene.
Nå er sekkjepåse blitt festmat. I Vistdal blir det hvert år stelt i stand til "Sekkjepåsefest" på etterjulsvinteren. Det har vært en tradisjon helt til bake til 1960-årene.
De siste årene har det i tillegg vært arrangert "Sekkjepåsedag" i bygda rundt midtsommer med ca. 500 solgte porsjoner.
Sekkjepåse blir i dag brukt som hovedrett i konfirmasjoner, bryllup og andre store begivenheter.
Denne oppskriften er en basisoppskrift. Det fins like mange varianter som det fins "kokker" i bygda vår."