close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Kjøttrull av lam. Fra filmproduksjon i Kvæfjord 4.10.2019. Fotograf Jon Marius Nilsson

Rullepølse av lam

Deilig julepålegg. Denne lammerullen saltes og tørkes før koking.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Sogn og Fjordane
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 ss salt
  • 1 ts sukker
  • 112 ts pepper
  • 1 ts tørka ingefær
  • 2 ss raspet løk
  • 2 stk hvitløksfedd
  • 20 g gelatinpulver
  • 1 stk lammesvang (slagside/rulleskinn)

Fremgangsmåte

De oppgitte kryddermengdene er til én kilo kjøtt. Gang opp mengdene hvis du lager en større porsjon. Andre krydder eller urter kan tilsettes etter smak.

Brett ut og reinskjær lammesvangene for fett, hinner og bein. Det er en smakssak hvor grundig man vil være med reinskjæringa – jo mer reinskåret kjøttet er, jo mindre vil pølsa henge sammen. Hvis det brukes små lammesvanger, må du bruke flere i samme pølse.

Vei alt kjøttet. Beregn omtrent én kilo ferdig rensket kjøtt for hver pølse.

Legg svangen flatt slik at du får en ganske jevn og firkantet flate. Bland krydder og gelatinpulver, dryss blandinga på kjøttet. Rull svangen sammen. Sørg for at krydderet blir jevnt fordelt og kommer godt innimellom alle lagene.

Rull rullepølsene sammen så tett og fast som mulig og sørg for at ingen ender er løse. Surr en hyssing rundt eller bruk et slakternett.

Grav ned pølsene i grovt salt i 1 ½-2 døgn. Skyll deretter av saltet og heng pølsene opp til tørk på et kaldt og luftig sted. Når julen står for døren og pølsene skal spises, legges de først i vann i et par timer. Deretter trekkes pølsene i kokende vann i ca. 1 ½ time.

Legg rullepølsa i varsomt press. Her kan man bruke en syltepresse, eller legge pølsa på et fat med et annet fat oppå. Legg et lodd oppå fatet – for eksempel melposer eller en kjele med vann. Et trykk på omtrent 5-6 kilo er passe. La pølsa ligge i press i en dag eller over natten, og spis den så til frokost neste morgen.

Rullepølse holder seg fint i kjøleskapet hele jula. Rester av rullepølse egner seg fint til frysing.

Tips: 

  • Pølsene kan henge en måned eller lenger, avhengig av hvor tørr du ønsker dem. Derfor lages de gjerne i oktober eller første halvdel av november.
  • Bruk lammesvanger eller sauesvanger etter smak. Lammesvanger er som regel mindre i størrelsen, men smaker litt mildere enn sauesvangene.
  • Slaktenett fås kjøpt i enkelte kjøttbutikker og ferskvaredisker. Selve rullingen av rullepølsa kan være litt vrient. Et godt triks er å stikke pølsa inn i bunnen av ei stor flaske og trekke nettet utenpå flaska. Deretter trekker du pølsa ut med nettet utenpå.

place
Sogn og Fjordane

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Anne Helene Gjengedal som bor i Nordfjord.