Rugbrød

Rugbrød

Enkel oppskrift på klassisk grovbrød.

Brødmat/Bakverk

Lett

2timer

Landsdekkende

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 dl vann eller melk
  • 25 g gjær
  • 1 ss olje
  • 0.5 ts salt
  • 2 dl sammalt grov rug
  • 4 dl fin sammalt hvete
  • 1.5 dl hvetemel

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjæren i en bolle. Ha i litt av den lunkne væsken (vann eller melk), og rør ut gjæren. Tilsett resten av væsken og oljen. Rør inn salt og mel (se an melmengden – du kan trenge mer eller mindre) til en smidig deig. Legg et klede over bollen, og hev til dobbel størrelse.
  2. Ta ut deigen, elt den lett og form til en jevn leiv. Legg leiven i en smurt brødform. Dekk til og hev til dobbel størrelse.
  3. Dusj eller pensle brødet med vann og stek nederst i ovnen ved 200 grader i cirka 35 minutter. Avkjøl på rist.

Rettens opphav

Ovnsstekte brød ble ikke vanlig i Norge før på 1800-tallet, enkelte steder først på 1900-tallet. Flere faktorer spilte inn i dette. Først og fremst hadde tilgang på bakerovn mye å si, i tillegg til tilgang på mel og gjær.