close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Monica Friedrich Johannessen

Rotgrønnsaksuppe

Enkel og smakfull grønnsakssuppe som kan lages til mange.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 40 minutter
  • location_on Troms
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 4 l vann med grønnsaksbuljong
  • 3 stk gulrot
  • 12 stk kålrot
  • 1 stk pastinakk
  • 1 stk persillerot
  • 1 stk sellerirot
  • 1 stk fennikel
  • 12 stk purreløk
  • 2 dl bløtlagte kokte byggryn

Fremgangsmåte

  1. Kutt grønnsakene i strimler og stek de lett i smør til de er møre.
  2. Tilsett grønnsakbuljong og byggryn.
  3. La suppa trekke i 10-15 min.
  4. Smak til med salt og pepper. Ha gjerne litt friske urter som persille, timian i suppa.

Server gjerne med grove scones.


place
Troms

Rettens opphav

Denne oppskriften ble sendt inn av Sørdalen Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.
Ulike varianter av grønnsakssupper finner vi eksempler på over hele landet. Hva man brukte i suppa kom an på hva man hadde tilgang til av råvarer.
Av grønnsaker har kål, nepe og kålrot vært vanlig i det norske kostholdet i svært lang tid. Munkene ved klosterhagene rundt om i landet bidro med kunnskap om nye grønnsakssorter og dyrkingsmåter, og dette spredte om seg – først til embedsmannsgårdene. Når poteten kom til landet på 1700-tallet gikk mange prester inn for å lære opp folk i å ta poteten i bruk, og disse ble gjerne kalt «potetprester». Mange var i begynnelsen skeptiske til poteten, men utover på 1800-tallet ble den tatt i bruk over store deler av landet – mye på grunn av sviktende kornavlinger på begynnelsen av 1800-tallet.