
Rørospjalt
Mjuk småbakst til jul.
Brødmat/Bakverk
Middels
20minutter
Sør-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 7.5 dl kefir eller kulturmelk
- 2.5 dl h-melk
- 2 dl sirup
- 2.5 dl sukker
- 100 g smør
- 2 ts natron
- 1 ts hornsalt
- 1 kg hvetemel
Fremgangsmåte
Varm opp kulturmelk, melk og sirup i en kjele til blandingen blir lunken. Tilsett sukkeret. Smuldre sammen mel og smør. Bland inn melkeblandinga, og rør sammen til en deig.
La deigen hvile et kaldt sted en stund før den skal bakes ut. Kjevle ut tykke leiver, og stikk ut kaker med en liten bolle eller en pepperkakeform. Kakene steikes på takke til de er gyldne, og avkjøles på rist.
Rørospjalt spises nystekte med smør og sukker eller brunost. Kakene kan fint fryses.
Rettens opphav
Pjalt er en type mørlefse som har vært vanlig i innlandet i deler av Hedmark og Trøndelag. Denne oppskrifta har vi fått av Hege Bygmester.