close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


rømmegrøt og spekemat

Rømmegrøt

Enkel og god rømmegraut - uten rømme!

  • local_offer Grøt
  • local_dining Middels
  • timer 30 minutter
  • location_on Hordaland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l kremfløyte
  • 1 l kefir
  • 1 stk egg
  • 130 g kveitemjøl
  • 70 g semulegryn

Fremgangsmåte

  1. Visp saman kremfløyte, kefir og egg. La det koke opp.
  2. Sikt på kveitemjøl og semulegryn under omrøring. La grauten koke til den skyt (feittet kjem ut). Småkok i noen minutt. Smak til med salt og sukker.

Serverast med flatbrød, spekemat og raud saft. Sukker og kanel smakar godt på grauten.


place
Hordaland

Rettens opphav

Grøt har blitt spist i Norge siden forhistorisk tid. Flere grøtmåltider om dagen var ikke uvanlig mange steder. I det gamle norrøne språket finner vi flere ord som hentyder til grøt, noe som sier mye om grøten historiske betydning.
Rømmegrøt har vært vanlig "gjestebudsgraut", brukt til høytider og som sendingsmat til bryllup og gravøl, til barselgraut, onnegraut og ved dugnader. Oppskriftene, hvordan grauten ble servert og hva man hadde oppå har variert fra sted til sted.
Denne oppskriften ble sendt inn av Liv Spilde i Bjørgum Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.