
Rognebærgelé
God tilbehør til kjøtt- og viltretter.
Tilbehør
Middels
2timer
Telemark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 kg rognebær
- 5 dl vann
- 1.5 kg sukker
- 1 stk sitron (saften)
- 0.5 stk flaske certo
Fremgangsmåte
- Ha rognebær og vann i en kjele og varm langsomt opp. Lær bæra trekke til de har skiftet farge – det skal ikke koke!
- Sil av saft og mål opp. Du kan også bruke dampsafter, men bæra må ikke koke lenge.
- Tilsett sukker, sitronsaft og certo. La dette fosskoke i 1 minutt.
- Skum av og hell på varme glass med tett lokk.
Rognebærgelé er godt tilbehør til blant annet elgkjøtt og viltretter.
Du kan lese mer om konservering av frukt og bær i denne artikkelen.
Rettens opphav
Tidligere ble rognebær brukt i medisinsk sammenheng, blant annet mot nyrestein og skjørbuk.
Denne oppskriften er hentet fra boka «Mat frå Telemark», utgitt av Telemark Bygdekvinnelag i 1993.