Ripssaft

rips i skål

Ripssaft

Søt og syrlig saft fra Trysil.

Drikke

Lett

30minutter

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg rips
  • 0.5 l vann
  • 450 g sukker /per liter saft

Fremgangsmåte

  1. Kok vann og bær opp sakte, og la det stå og trekke litt.
  2. Sil blandingen forsiktig gjennom et saftklede (ikke press!).
  3. Kok safta i cirka 15 minutter, og tilsett sukkeret. Rør til det er oppløst.
  4. Safta skal være nær kokepunktet når du heller den over på varme flasker. Fyll dem så fulle som mulig. Tett med kork og avkjøl. Oppbevares kaldt, for eksempel i en kald kjeller.

Rettens opphav

I eldre tradisjonsmat i Trysil og Engerdal finner man lite bruk av hagebær. Folket der var flinke til å nyttiggjøre seg det som vokste i naturen, som blåbær, tyttebær, bringebær, krekling og multe. Rips, solbær og stikkelsbær har vært kjent i Norge siden 1600-tallet, men ble ikke utbredt før langt senere.
Denne oppskrifta er hentet fra boka «Tradisjonsmat» fra Trysil Bygdekvinnelag.