- Kok vann og bær opp sakte, og la det stå og trekke litt.
- Sil blandingen forsiktig gjennom et saftklede (ikke press!).
- Kok safta i cirka 15 minutter, og tilsett sukkeret. Rør til det er oppløst.
- Safta skal være nær kokepunktet når du heller den over på varme flasker. Fyll dem så fulle som mulig. Tett med kork og avkjøl. Oppbevares kaldt, for eksempel i en kald kjeller.

Ripssaft
Søt og syrlig saft fra Trysil.
local_offer Drikkelocal_dining Letttimer 30 minutterlocation_on Hedmark-
favorite_border
Ingredienser
- 1 kg rips
- 1⁄2 l vann
- 450 g sukker /per liter saft
Fremgangsmåte
Rettens opphav
I eldre tradisjonsmat i Trysil og Engerdal finner man lite bruk av hagebær. Folket der var flinke til å nyttiggjøre seg det som vokste i naturen, som blåbær, tyttebær, bringebær, krekling og multe. Rips, solbær og stikkelsbær har vært kjent i Norge siden 1600-tallet, men ble ikke utbredt før langt senere.
Denne oppskrifta er hentet fra boka "Tradisjonsmat" fra Trysil Bygdekvinnelag.