close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Ripsgelé

Søt og syrlig gelé som smelter på tungen.

Safting og sylting
  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Middels
  • timer 40 minutter
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 l renset rips
  • 112 dl vann
  • 800 g sukker til hver liter saft
  • 12 stk sitron (saften)

Fremgangsmåte

  1. Legg renset rips og vann i en kjele, og kok langsomt opp under lokk. Kok i cirka 10 minutter til ripsen har saftet seg.
  2. Sil saften gjennom et sylteklede og mål opp mengden saft i et målebeger.
  3. Hell saften tilbake i kjelen og kok opp.
  4. Tilsett sukker og sitronsaft og rør om til sukkeret er oppløst. Kok i cirka 15 minutter, skum grundig av.
  5. Hell geleen på rene glass og sett lokk på. Oppbevares kjølig.

Tips

Geleen blir lettere stiv om du bruker harde, knapt modne bær.


place
Østfold

Rettens opphav

Rips har vært svært vanlig som hagebær på Østlandet, og det var en travel tid på høsten med sylting, safting og hermetisering for de som hadde bærbusker.
Det var vanlig å lage gelé av lite modne bær. For å undersøke om geleen hadde kokt lenge nok til å bli stiv, ble det tatt en liten geléprøve på en skål – om prøven stivnet når den ble avkjølt var geleen klar.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.