close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Anders Henriksen

Ribbesylte

Tradisjonelt og velsmakende julepålegg.

julemat
julepålegg
ribbesylte
svin
sylte
  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg ribbe/buklist med svor
  • 112 ss salt
  • 112 ts malt sort pepper
  • 112 ts malt nellik
  • 112 ts malt allehånde
  • 112 ts malt ingefær
  • 5 ts gelatinpulver
  • 12 stk liten løk, finhakket (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Bruk helst svor som ikke er rutet opp. Ta ut bena med en skarp kniv. Skjær langs begge sidene på benet, skjær så under og vipp det ut. Hvis ribbestykket er stort bør det deles i 2 eller flere stykker.

Kok opp vann i en kjele og legg ribbestykkene oppi. La det trekke ved kokepunktet i 2-2,5 time. Bland sammen krydder og gelatinpulver. Kle en brødform eller bolle med plastfolie.

Når ribba har trukket ferdig, tar du den opp og lar den renne litt fra seg, før du legger den på en skjærefjøl. Skjær av svoren og skjær ribba i skiver på langs eller bruk en gaffel og dra kjøttet fra hverandre. Legg svoren ned i formen først og ha på litt krydderblanding og eventuelt løk. Legg kjøtt, krydder og løk lagvis. Avslutt med et lag kjøtt, eventuelt svor, hvis du vil bruke det. Pakk folien over sylten til slutt, legg på press på 2-3 kg og sett den kjølig til neste dag. Hvis kjøttet ikke når opp til kanten på forma, må du legge noe nedi, så du får jevnt press.

Ribbesylta er klar til å spises dagen etter. Kan fryses.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Etter slaktingen av julegrisen ble det laget sylte, medisterpølse og ribbe. Alt på slaktet skulle nyttes, også hodet.

Den tradisjonelle sylta lages av grisehodet.

Yngvild Wennevold fra Østre Udnes Bygdekvinnelag bruker ribbe/buklist med svor i denne oppskriften. Ribbe er i dag lettere tilgjengelig.