
Raspresk
Raspresk, eller risk, er tradisjonsmat fra Trysil.
Middagsretter
Lett
20minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 10 stk store poteter
- 2 dl mjølk
- 3 dl sammalt hvete
- 2 dl hvetemjøl
- 1 ts salt
- 50 g margarin eller smør
Fremgangsmåte
- Skrell potetene og riv de på et rivjern.
- Bland den rå potetmassen med mjøl, mjølk og salt til ei passe tykk røre.
- Stek risken som pannekaker i stekepanne.
Serveres med syltetøy og kald melk.
Rettens opphav
I Trysil har man dyrket poteter siden 1700-tallet, og og den har vært ei viktig kilde til næring og vitaminer. Langt fram til våre dager ble de kalt «eple» i Trysil, og noen av de eldste sier fremdeles at de «græv epler».
Raspresk var vanlig til både middag og kveldsmat i Trysil. Og til alle årstider – og til fest så vel som til hverdags. Risken ble også spist varm med syltetøy, sukker eller trollkrem til.
Denne oppskrifta er hentet fra boka «Tradisjonsmat» fra Trysil Bygdekvinnelag.