close
search
close

Logg inn


Glemt passord?

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


raspeballer med tilbehør på tallerken
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Raspekaker

Tradisjonsrik rett etter oppskrift fra Jølster.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Sogn og Fjordane
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg poteter
  • 300 g kokte poteter
  • 100 g sammalt kveite fin
  • 100 g byggmjøl
  • 100 g fint kveitemjøl
  • 250 g bacon eller lettsalta flesk

Fremgangsmåte

  1. Mos kokte poteter. Riv eller mal rå poteter. Bland alt saman. Ha i salt og mjøl og rør deigen godt saman.
  2. Form kakene med handa og ei fuktig skei. Lag ei grop og ha små bitar med flesk i kakene.
  3. Ha kakene i kokande kraft og lat dei koke i om lag 1 time.

Tips

Ein griseknoke, røykt eller urøykt, er god erstatning for flesket. Salta røykt svinebog eller lammebog er òg godt til raspekaker.


place
Sogn og Fjordane

Rettens opphav

Poteta kom til Sogn og Fjordane allerede rundt 1740. Raspekaker er et godt eksempel på at kjært barn har mange navn. Bare i Sogn og Fjordane kan de gå under klubb, aukar, raspeballer, kumler eller kompar. Stort sett blir retten laget etter noen tradisjonelle prinsipper, men det er mange variasjoner i sammensetning og tilbehør.
Raspekake var tradisjonell mat på feitetysdag flere steder i fylket. Fra Jølster, hvor den oppskriften er fra, blir det sagt at det skulle være salt grisekjøtt og flesk til kakene på denne dagen. Oppskrifta er henta fra Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.