
Rådesuppa
God suppe med svineknoke og grønnsaker.
Middagsretter
Lett
20minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 stk svineknoke eller lite stykke flesk
- 2 l vann
- 1 kg poteter
- 250 g gulrøtter
- 250 g kål
- 1 stk purre
- 100 g sellerirot
- 1 stk stilk stangselleri
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
Fremgangsmåte
- Ha svineknoken i en stor kjele og fyll på med vann så det dekker knoken. Kok opp uten lokk, og fjern skummet som legger seg på toppen med en hulløse eller lignende. La knoken koke til kjøttet løsner fra beinet – cirka 2,5 time – men gjerne lenger!
- Ta ut knoken, og plukk kjøttet i passe biter.
- Vask, skrell og skjær opp alle grønnsakene i passende terninger/skiver og kok i kraften til grønnsakene er møre, cirka 15 minutter. Ha kjøttet tilbake i suppa. Smak til med salt og pepper.
Server suppen med litt hakket persille eller kruspersille over. Loff eller brød med smør og gaudaost er godt til!
Rettens opphav
I forbindelse med 1000års-skiftet lyste Råde Bygdekvinnelag ut en konkurranse om en Råderett – tusenårsrett – basert på lokale råvarer. Inga Myhre på 90 år sendte inn oppskrift på «Rådesuppa» og vant.
Denne retten ble også valgt av Råde Bygdekvinnelag til Rådes «tradisjonsmatskatt» og sendt inn til Norges Bygdekvinnelags tradisjonsmatjakt i 2017.