- Skrell poteter og grønnsaker og del dem opp i grove biter.
- Kok poteter og grønnsaker møre i kraften.
- Mos alt godt med en stavmikser eller kjøkkenmaskin.
- Tilsett melk, fløte og krydder. Smak til med salt og pepper.
- Kok opp igjen suppa, og server.
Potetsuppe med timian
En fyldig og god suppe av billige råvarer.
local_offer Middagsretterlocal_dining Letttimer 40 minutterlocation_on Oslo og Akershus-
favorite_border
Ingredienser
- 8 dl kraft eller buljong
- 2 dl melk
- 500 g poteter
- 200 g gulrøtter
- 150 g kålrot
- 150 g løk eller purre
- 1 ss fersk timian
- 1⁄2 ts hvit pepper
- 1⁄2 ts salt
- 1 dl fløte eller melk
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Europeere ble kjent med de søramerikanske potetplatene på 1500-tallet, men det tok lang tid før det ble vanlig å dyrke poteter i hele Norge. På 1700-tallet var det mange prester som talte varmt for poteten og ga ut instrukser for hvordan poteter kunne dyrkes og brukes. Disse ble gjerne kalt "Potetprester".
Dyrkingen tok seg opp under napoleonskrigene, hvor det var stor nød i Norge. Kornforsyningen var vanskelig på grunn av handelsblokader, og frost og regn ødela kornavlingene i Norge.
Poteten ble brukt i mange varianter, som erstatning for korn i bakst, som tilbehør og som her - i suppe.
Denne oppskriften på potetsuppe ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.