close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Frogn Bygdekvinnelag

Potetlefse fra Frogn

Deilig saftig oppskrift som også kan brukes til å lage potetlompe.

lompe
potet
potetlompe
Takkebakst
  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Lett
  • timer 60 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg potetmasse
  • 1 ts salt
  • 100 g hvetemel

Fremgangsmåte

Kok opp 5 kg poteter med skallet på. Når de er litt avkjølt, tar vi av skallet. Mal potetene varme eller kalde, en eller to ganger. Sett potetene eller potetmassen kaldt til dagen etter.

Bland deigen med kjøkkenmaskin slik: 1 kg potetmasse, 1 teskje salt og 100 gram hvetemjøl.

Ta deigen ut på bakebordet og kna den for hånd. Sjekk om deigen er ferdig knadd ved å lage ei pølse av deigen. Hvis den sprekker når du bøyer den, er den ikke ferdig og må jobbes mer med.

Deigen settes så kjølig til den skal bakes.

Baking bruker du rundt 100 gram deigemne. Kna emnet med litt mel og kjevle det ut på bakebordet. Her er det om å gjøre å kjevle den raskt ut, så den ikke får tid til å bløtne.  Kjevl emnet ut til en stor, temmelig tynn, jevn og hel leiv. Bruk så lite mjøl som mulig, mest bakemel fra begynnelsen av kjevlingen og lite mot slutten. Det må ikke være løst mel på den ferdige leiven. Det vil gjøre at lefsa blir tørr og seig. Bruk piggtrinsa til slutt for å unngå at lefsa blærer seg.

Lefser steks ved god varme, 8-9. En fin måte å sjekke om takka er varm nok, er å drysse litt tørt mel på takka. Når det blir brunt i løpet av ett minutt, er takka passe varm.

Rull lefseleiven raskt på bakstefløyen, og rull den ut igjen på takka. Lefsa hever seg litt i små blærer. Når disse er lysebrune, må vi snu leiven og steke den raskt på den andre siden. Potetlefse må stekes raskt, ellers blir den lett hard og tørr. Men den må stekes så lenge at den blir godt gjennomstekt.

Legg dem over på klede og la dem dampe av før du koster dem og dekker dem med klede. Lefsene kan beholdes ubrettet eller de kan brettes i to eller fire.

En vellykket potetlefse skal ha lysebrune flekker på begge sider, være myk og fløyelsaktig, men godt stekt.

Betingelser for å få god potetlefse

  • Seig potetmasse
  • Kald masse til utbaking
  • Minst mulig mel, i deigen og når den bake ut
  • Rask utkjevling
  • Passe og jevn tykkelse på leiven
  • Rask steking
  • Riktig avkjøling

 

Her er en video som viser hvordan steke lefse og med oversikt over utstyr du trenger til lefsebaksten

 

Oppbevaring

For kortere tid, oppbevares i en plastpose i kjøleskap. For lengre tid bør lefsene pakkes i plast og legges i fryseboksen. Potetlefser og lomper har lett for å mugne om de blir liggende for lenge. 

Lag lomper med samme oppskriften

Deigen lages som for lefser, men kjevles tykkere og bruk et rundt lokk, 15-16 cm i diameter, til å trykke ut passe store lomper. Ha litt mindre varm takke enn ved potetlefser fordi de er tykkere og trenger litt lengre steketid.


place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

På Øst- og Vestlandet og i Trøndelag bakes det potetlefser. Disse brukes i stedet for brød, og kan fylles med salt mat, som spekeskinke og hvitost, eller søt mat, som brunost, sukker og kanel.

Potetlefsene serveres også til tradisjonsmat som rakfisk. I dag brukes de dessuten som wraps og fylles med mer smørbrødpålegg som røykelaks og naturell kremost.