close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


lefser på tallerken

Glutenfrie potetlefser

Glutenfri variant av klassiske lefser.

Glutenfri
Takkebakst
  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 60 minutter
  • location_on Sogn og Fjordane
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 145 kg ferdig potetmasse
  • 2 ts salt
  • 4 dl Semper, fin
  • 6 ss lettrømme

Fremgangsmåte

 

  1. Mal varme poteter med salt.
  2. Bland poteter, mjøl og lettrømme og elt det i 2 minutt på miksar.
  3. Ta deigen ut på bakebordet og del i 10–12 emne.
  4. Bak ut tynne leivar, bruk rikeleg semper til «brøymjøl».
  5. Steik på varm takke. Legg leivane på kvarandre i eit klede. Når dei er kalde, pakkar ein dei godt inn og legg dei i frysen.

Tips

Desse lefsene er gode til rakfisk, gamalost og rømme eller med smør og sukker. Ein kan òg smørje dei som vanlege lefser. Om ein ikkje ønskjer å bake store leivar, kan ein lage litt store tynne potetkaker. Det er lettare å bake mindre leivar, og til rakfisk passar det godt.


Flere oppskrifter på glutenfrie tradisjonsretter finner du HER.


place
Sogn og Fjordane

Rettens opphav

Lefse har blitt bakt i hele Sogn og Fjordane. Opprinnelig var de nok omtrent som flatbrød, men bakt med finere mel og stekt på sterkere varme. Da «bløytte» man leivene når de skulle brukes. Senere ut på 1900-tallet ble det vanlig med hevingsmiddel, melk, rømme og smør i lefsa.
Oppskrifta er fra Kari Støfringsdal, forfatter av Fjordamat-bøkene.