close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


lefser på tallerken

Potetlefser

Tradisjonell oppskrift fra Folldal.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Vanskelig
  • timer 60 minutter
  • location_on Hedmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl heilmjølk
  • 100 g margarin
  • 5 dl kveitmjøl
  • 1 ts salt
  • 3 kg mandelpoteter

Fremgangsmåte

  1. Kok opp heilmjølk og margarin. Bland det saman med kveitmjøl og salt, og la det stå og svelle ei stund.
  2. Skrell og kok mandelpotetene, og mal dei to gonger. Ha 1 dl kveitmjøl i potetmassen og kna godt.
  3. Ta halvparten av potetmassen og halvparten av mjøldeigen om gongen, og kna det veldig godt saman. Ha i meir mjøl om nødvendig.
  4. Bak ut tynne lefser og steik på takke nokre få sekund på kvar side. Takka på 9.

1 porsjon gir cirka 30 lefser.


place
Hedmark

Rettens opphav

Potetlefser har lange tradisjoner på de fleste jul- og påskebord i hele fylket. Å bake skikkelig lefse ble regna som en skikkelig kunst - også i tidligere tider. Det sies at lefsa skal være mer i lufta enn på takka.
I Folldal er det tradisjon å "gjera seg beta" med lutefisk på potetlefse med godt smør på. Sammen med mjølkesuppe er dette en velbrukt julekveldsmiddag i bygda.
Denne oppskrifta ble sendt inn av Øvre Folldal Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.