Peppernøtter

Gammelt kjøkkenutstyr

Peppernøtter

Små munnfuller med smak av jul.

Kaker

Middels

3timer

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 250 g sirup
  • 250 g sukker
  • 125 g smør eller margarin
  • 500 g hvetemel
  • 1 ts ingefær (toppet teskje)
  • 1 ts koriander (toppet teskje)
  • 1 ts nellik
  • 1 ts pepper
  • 5 stk dråper sitronessens
  • 5 stk dråper mandelessens
  • 2 stk små egg
  • 0.5 ts hornsalt

Fremgangsmåte

  1. Kok opp sukker og sirup i en kjele.
  2. Hell den varme sukkerblandingen over smøret, og tilsett krydder og essensene.
  3. Pisk eggene lett sammen, og tilsett disse vekselvis med siktet hvetemel med hornsalt.
  4. Arbeid deigen raskt sammen og sett den kaldt i noen timer.
  5. Varm ovnen til 175 grader.
  6. Trill ut deigen til små kuler, og sett kulene på en bakepapirkledd stekeplate.
  7. Stek kakene i 8-10 minutter til de er pent brune. Avkjøl deretter på rist.

Peppernøtter

Disse kakene er små og harde, og passer godt til kaffen.

Rettens opphav

Tørre småkaker til jul ble vanlig i Norge omkring 1900. Siden dette var holdbare kaker, kunne mye av julebaksten gjøres unna i god tid før høytiden.
Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.