
Pepperkaker
"Snill" pepperkakedeig som lett lar seg forme og kjevle av små hender.
Kaker
Lett
1døgn
Vestfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 dl sukker
- 1.5 dl sirup
- 1 ts ingefær
- 3 ts kanel
- 1 ts nellik, malt
- 1 ts kardemomme
- 1 ts natron
- 1 stk egg
- 150 g smør
- 500 g hvetemel
Fremgangsmåte
- Kok opp sukker, sirup og krydder i en kjele. Ha i natron. Rør inn smeltet smør. Tilsett egg og hvetemel litt etter litt. La deigen hvile over natten.
- Kjevle deigen forholdsvis tykk. Skjær ut figurer etter former, mønster eller på frihånd.
- Stek kakene ved 200 grader i cirka 8 – 10 min. La dem bli kalde. Pynt med melisglasur.
Melisglasur til pynt:
- 4,5 dl melis
- 1,5 dl eggehvite
- 1 ts eddik
Rør til glasuren blir blank og helt jevn. Ta den over i små sprøyteposer laget av smørpapir. Klipp spissen slik at glasuren kan sprøytes tynt. Glasuren kan tilsettes konditorfarge.
Rettens opphav
I boka «Fra Vestfolds spiskammers» kan vi lese at det varierte fra hus til hus hvor mange kakeslag man skulle ha til jul, men minst sju slag skulle det være.
At ungene selv fikk være med og stikke ut kaker med forskjellige former har lang tradisjon. Fra Hof sies det at det var vanlig at barna fikk lage «kakemenner» og at mange fikk sine egne kakebokser – da maste de ikke etter andre kaker.
Denne oppskriften ble sendt inn til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.