close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gryte som damper

Ørkdalssodd

Tradisjonsrik oppskrift på gjestebudskost fra Orkdal.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Sør-Trøndelag
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg kjøtt og litt kraftbein
  • 212 l vatn
  • 12 ss salt
  • 14 ts pepper
  • 12 stk løk

Fremgangsmåte

Du kan bruke kjøtt av storfe, svin eller sau.

  1. Kok opp kjøtt, vann, løk og krydder. Skum av. Kok til kjøttet er mørt.
  2. Sil av krafta og bruk denne til supa. Supa er ein forrett med kjøttbollar og mjølbollar (se tilberedning lenger ned).

Skjær kjøttet opp i serveringsstykkje. Det skal serveras med kokte poteter, grønsaker og brun saus.

I supa har man: 

  • 1 kg kjøttbollar (kalles perra)
  • Mjølbollar (kalles auka – se oppskrift her)
  • 0,5 liter finkarva gulrot
  • 0,5 l finkarva haukål

 


place
Sør-Trøndelag

Rettens opphav

Ørkdalssodd er den mest brukte gjesbauskosten i heile Orkdal. Til dessert var det vanleg å servere sviskegraut.
Denne oppskriften er hentet fra boka "Mat og skikkar i høgtid og kvardag i Orkdal", utgitt av Orkland Bygdekvinnelag i 2000.