Øllebrød

kobbergryter

Øllebrød

Oppskrift på suppe, brukt som julekost hos enkelte tidligere.

Middagsretter

Lett

30minutter

Vestfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl vann
  • 5 dl bayerøl eller hjemmebrygga øl
  • 3 dl melk
  • 1.5 ss hvetemel
  • 1 ss sirup
  • 1 dl fløte

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vannet. Tilsett øl og melk (hold igjen litt melk til jevning).
  2. Lag meljevning av 1-2 ss hvetemel og litt av melken. Når blandingen vann, øl og melk koker opp igjen tilsettes meljevningen. Kok opp og ta kjelen av varmen. Smak til med sirup eller sukker og eventuelt salt. Før severing vispes inn en skvett fløte, og om man vil, ei eggeplomme utrørt i fløten.

Serveres som suppe med flatbrød smuldra oppi. Noen brukte brødterninger i suppa.

Rettens opphav

Øllebrød er gjerne ansett som en typisk dansk tradisjonsrett, men også i norske mattradisjoner finner vi varianter av retten. Denne oppskriften kommer fra Stokke i Vestfold, og er hentet fra boka «Hettgjort på stusse», utgitt av Norges Bygdekvinnelag i 1998.