close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjevle og sleiv på kjøkkenhåndkle

Nordlandslefse

Tradisjonsrik lefseoppskrift fra Storselsøy. Denne lefsa kalles også "krinalefse".

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 3 timer
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 100 g byggmel (til lefsedeig)
  • 300 g hvetemel (til lefsedeig)
  • 3 dl kulturmelk (til lefsedeig)
  • 2 ss olje/smør (til lefsedeig)
  • 1 ss sirup (til lefsedeig)
  • 12 ts hornsalt (til lefsedeig)
  • 250 g hvetemel (til rye)
  • 212 dl melk (til rye)
  • 3 stk egg (til rye)
  • 2 ts hornsalt (til rye)
  • 1 ss potetmel (til rye)
  • 1 ss sukker (til rye)
  • 1 ss sirup (til rye)

Fremgangsmåte

Lag deigen:

Ha det våte i melet, og elt fort sammen, ellers kan deigen bli seig. Deles ut i emner, bak ut små kaker først, så bakes ut i tynne lefser. Herdes på takke på styrke 4,5 på en side.

Rye til krining

Pisk sammen alle ingrediensene til «rya». Det skal bli lik en tykk grøt. Røra has på lefsene, ca 2-3 ss røre på hver lefse, før man «kriner» (lager mønster i røra).

Stek lefsene i ovnen med grillfunksjon, på omlag  200C° på nest øverste rille. Brunes etter smak. Ha tyngde på de ferdige lefsene etter hvert, ellers bøyer de seg.

Smøres med smør, kanel og sukker, brettes og klippes i trekanter.

Oppskriften er nok til 10 leiver.


place
Nordland

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Anita Irene Norskott Jensen i Storseløy Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Oppskriften har jeg fått fra min tante, og har bakt den mange ganger opp igjennom årene. Det finnes mange ulike oppskrifter på slike lefser, det spesielle med denne er nok at det brukes mye byggmel. Kaller den også for krinalefse. Vi bruker ett spesialredskap, lefsekrine, for å få det tradisjonelle mønsteret.»