close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gammelt kjøkkenutstyr

Nepespa

Jolemat frå Valle i Setesdal.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 3 timer
  • location_on Aust-Agder
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 212 l vatn
  • 12 kg kjøt av sau (rygg eller side)
  • 112 kg kålrot
  • 1 l mjølk
  • 7 ss kveitemjøl

Fremgangsmåte

  1. Kok kjøtet i vatnet i 2,5 time.
  2. Del kålrota opp i litt store stykke, ta desse oppi og kok dei saman med kjøtet til dei er passe koka.
  3. I mellomtida lager ein kald jamning av mjøl og mjølk. Ta opp kålrota og kjøtet og hald det varmt. Tøm jamninga oppp i krafta og kok det eit par minutt. Smak til med salt. Spaet skal vera som ei litt tjukk fiskesuppe.

Kjøtet ein bruker kan vere turka, eller både turka og røyka.


place
Aust-Agder

Rettens opphav

Nepespa var vanlig julekveldsmat i Valle i Setesdal. Denne oppskrifta stammer fra Valle Bondelag, og ble sendt inn til boka "Matretter fra gard og grend" som Norges Bondelag og Bondebladet ga ut i 1982.
I boka kan vi lese at "med små endringar er det dette alle innfødde valldølar må ha jolekvelden. Endringane er desse; sume brukar berre kålrot, altså utan kjøt til. Atter andre brukar aure i staden for kjøt. Men alle har kålrota (nepe) med. Av dette har retten fått namnet, nepespa. Og når heile huset jæmar nepeso og granbar, då er det verkeleg jolestemning.