close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjøkkenutstyr

Namdalsgomme

Gammel oppskrift fra Høylandet.

  • local_offer Desserter
  • local_dining Vanskelig
  • timer 2 timer
  • location_on Nord-Trøndelag
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 10 l melk
  • 3 ss løype
  • 0 ukjent egg (3-6 stk)
  • 0 ukjent kveitemjøl
  • 0 ukjent fløte
  • 1 stk kanelstang
  • 0 ukjent kardemomme
  • 0 ukjent sukker og salt etter smak

Fremgangsmåte

  1. Varm opp melka i en kjele til 35 grader. Ta kjelen av plata og tilsett løypen. Rør om. La melka stå med lokket på til osten har stivna.
  2. Skjær opp osten og kok opp det hele i 10 til 15 minutter.
  3. Sil av osten. Mysen som blir igjen kokes inn til den får en gylden farge sammen med en hel kanelstang.
  4. Når mysa er passe innkokt males denne sammen med osten i ei kjøttkvern.
  5. Kok opp blandingen under omrøring.
  6. Bland sammen mel, fløte og halvpisket egg til jevning. Rør inn i blandingen og kok i noen minutter. Blandingen skal være så tykk at den lar seg smøre på klenning eller lefse.
  7. Smak til med sukker og litt salt. Hell gommen på et dypt fat og strø kanel over.

I gamle dager kvernet man osten og mysa sammen på ei egen gommekvern. Et godt råd er å bruke glattkjevle for å få gommen helt fin.

 


place
Nord-Trøndelag

Rettens opphav

Denne oppskrifta er hentet fra boka "Namdalskost – tradisjonsmat inn i ei ny tid" utgitt av Ranum Bygdekvinnelag og Olav Duun videregående skole i 2006.
I boka kan vi lese at opprinnelsen til Namdalsgommen egentlig er på Høylandet, og den ble brukt til både hverdags og fest. I 1956 kom det en ny bestyrer på Avholdskafeen i Namsos, Tonny Okstad. Hun hadde med seg oppskriften og begynte å selge høylandsklenning med gomme. Dette ble en meget populær vare, og en av gjestene var meieribestyrer Leiv Osland. Han ønsket å sette gommen i produksjon, og ba derfor Tonny om å få benytte hennes oppskrift. Etter en del utprøvinger ble produksjonen satt i gang på 60-tallet.