
Namdalsgomme
Gammel oppskrift fra Høylandet.
Desserter
Vanskelig
2timer
Nord-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 10 l melk
- 3 ss løype
- 0 ukjent egg (3-6 stk)
- 0 ukjent kveitemjøl
- 0 ukjent fløte
- 1 stk kanelstang
- 0 ukjent kardemomme
- 0 ukjent sukker og salt etter smak
Fremgangsmåte
- Varm opp melka i en kjele til 35 grader. Ta kjelen av plata og tilsett løypen. Rør om. La melka stå med lokket på til osten har stivna.
- Skjær opp osten og kok opp det hele i 10 til 15 minutter.
- Sil av osten. Mysen som blir igjen kokes inn til den får en gylden farge sammen med en hel kanelstang.
- Når mysa er passe innkokt males denne sammen med osten i ei kjøttkvern.
- Kok opp blandingen under omrøring.
- Bland sammen mel, fløte og halvpisket egg til jevning. Rør inn i blandingen og kok i noen minutter. Blandingen skal være så tykk at den lar seg smøre på klenning eller lefse.
- Smak til med sukker og litt salt. Hell gommen på et dypt fat og strø kanel over.
I gamle dager kvernet man osten og mysa sammen på ei egen gommekvern. Et godt råd er å bruke glattkjevle for å få gommen helt fin.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er hentet fra boka «Namdalskost – tradisjonsmat inn i ei ny tid» utgitt av Ranum Bygdekvinnelag og Olav Duun videregående skole i 2006.
I boka kan vi lese at opprinnelsen til Namdalsgommen egentlig er på Høylandet, og den ble brukt til både hverdags og fest. I 1956 kom det en ny bestyrer på Avholdskafeen i Namsos, Tonny Okstad. Hun hadde med seg oppskriften og begynte å selge høylandsklenning med gomme. Dette ble en meget populær vare, og en av gjestene var meieribestyrer Leiv Osland. Han ønsket å sette gommen i produksjon, og ba derfor Tonny om å få benytte hennes oppskrift. Etter en del utprøvinger ble produksjonen satt i gang på 60-tallet.