- Kok melken inn til det halve, til fargen er lys brun. Tilsett kefir og rømme for å «sprenge» samtidig som du pisker kraftig i melkeblandingen. Kokes deretter inn til en tykkere masse, cirka 1 time.
- Deretter tilsettes sukker, semulegryn og hvetemel som er rørt ut i fløten til jevning. Rør godt for å unngå klumper. Kok grauten ytterligere i minst 20 minutter, gjerne mer, dette kommer an på fargen på grøten og hvor tykk konsistens du vil at den skal ha. Noen tilsetter ikke mer i grauten, i oppskriften vi har tatt med er det også tilsatt krydder.
- Smelt smør til å stryke ut over på toppen av grauten i bollen for å unngå snerk, og dryss deretter over kanel, gjerne i et fint rutemønster.
Mølsgraut
Mølsgraut er en festgraut som blir brukt til høgtider og festlig lag.
local_offer Grøtlocal_dining Middelstimer 8 timerlocation_on Møre og Romsdal-
favorite_border
Ingredienser
- 10 l melk
- 4 dl kulturmelk
- 3 dl seterrømme
- 50 g semulegryn
- 60 g hvetemel
- 3 dl fløte
- 300 g sukker
- 1 ts salt
- 1 ts salt
- 1 ts mandeldråper
- 1 ts kardemomme
- 50 g smør
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Ingunn Talgø i Meisingset Bygdekvinnelag.
Mølsgraut er en svært gammel festrett og grauten blir servert til vafler, eller bakels, som vi sier på bygdene på Nordmøre. På Nordmøre ble det også i riktig gamle dager brukt et lag med uspedd rømmegraut oppå, i stedet for smelta smør. Hardkokt egg og rosiner ble også brukt som pynt. Det er mange lokale varianter når det gjelder mølsgraut, og retten hører hjemme med det som kalles bakelsgræt lokalt.