close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


mølje i skål
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Mølje

Oppskrift på flatbrød og mølje fra Varlo.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 60 minutter
  • location_on Buskerud
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 112 l vann
  • 12 kg sammalt, fin hvete
  • 12 kg sammalt rug
  • 112 kg fint hvetemel
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

Flatbrød

  1. Bland alle ingrediensene til en deig. Kjevle ut og stek på takke.

Mølje

Kraften kan lages av rull, griseknoker og høyrygg eller bibringe, med vann som dekker godt over kjøttet. Salt, pepper, nellik og ingefær tilsettes, og alt trekker (ikke fosskoke) til kjøttet er ferdig. Kraften skummes etter hvert. Fett fra stekt ribbe kan brukes til mølje.

I varmet bolle brytes flatbrødet og kokende kraft helles over. Serveres straks i dype tallerkner. Ekstra kraft og ribbefett serveres i mugge. Øl og akevitt hører med.


place
Buskerud

Rettens opphav

Denne oppskriften ble sendt inn av Varlo Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. De sier at mølje blir laget på forskjellige måter. Aller viktigst er det å ha god kraft og godt, hjemmebakt flatbrød som er stekt på takke.
Mølje har vært vanlig flere steder i landet langt tilbake i tid, men navnene varierer; mylja, molje, mello, flettmilje, kjøttmølje og mell. Tillagingsmåten er stort sett lik overalt i landet, men man finner mange variasjoner i ingredienser og tilbehør.