
Melboller
Melboller til ferskt kjøtt og suppe.
Tilbehør
Lett
15minutter
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2.5 dl vann
- 125 g smør
- 125 g mel
- 4 stk egg
- 0.5 ts salt
Fremgangsmåte
- Kok opp vann med smør. Rør inn melet til deigen slipper kjelen.
- Avkjøl litt. Tilsett 1 og 1 egg av gangen, og rør godt mellom hvert egg til deigen samler seg. Tilsett salt.
- Bruk teskjeer eller sprøytepose til å forme krommer/melboller som has i den varme krafta. La de trekke i 10-15 minutter.
Disse melbollene brukes i retten ferskt kjøtt og suppe, som du finner oppskrift på her.
Rettens opphav
Tidligere var ferskt kjøtt noe man bare spiste i slaktetida – og for enkelte kunne det være bare én gang i året. Resten av året var det kjøtt som var konservert på ulike måter, hvor saltet kjøtt var det vanligste. Ferskt kjøtt innebar med andre ord en betydelig avveksling i kosten, og var regna som en stor begivenhet av mange. Etter hvert som tilgangen til ferskt kjøtt ble bedre, utover på 1900-tallet, ble ferskt kjøtt og suppe en typisk søndagsmiddag i mange hjem.
Denne oppskriften har vi fått av Frode og Ingunn Skogstrand, som er verstkap på spisestedet Torsætra på Totenåsen.
Torsætra består av to gamle skogshusvær som i dag drives som kafè og selskapslokaler. Siden slutten av 1800-tallet har det vært overnatting og bevertning på Torsætra. Kvilstelle kalte tømmerhoggerne det.
I dag brukes de særpregede lokalene til daglig kafèdrift, kurs og seminarer av alle slag. Julebord langt til skogs er også populært.
I 2012 ble Torsætra regionvinner (Hedmark og Oppland) i Ganefart – en kåring av årets spisested. Du kan lese mer om Torsætra på nettsidene www.torsetra.no.