close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Melboller

Melboller til ferskt kjøtt og suppe.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Lett
  • timer 15 minutter
  • location_on Oppland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 212 dl vann
  • 125 g smør
  • 125 g mel
  • 4 stk egg
  • 12 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann med smør. Rør inn melet til deigen slipper kjelen.
  2. Avkjøl litt. Tilsett 1 og 1 egg av gangen, og rør godt mellom hvert egg til deigen samler seg. Tilsett salt.
  3. Bruk teskjeer eller sprøytepose til å forme krommer/melboller som has i den varme krafta. La de trekke i 10-15 minutter.

Disse melbollene brukes i retten ferskt kjøtt og suppe, som du finner oppskrift på her.


place
Oppland

Rettens opphav

Tidligere var ferskt kjøtt noe man bare spiste i slaktetida - og for enkelte kunne det være bare én gang i året. Resten av året var det kjøtt som var konservert på ulike måter, hvor saltet kjøtt var det vanligste. Ferskt kjøtt innebar med andre ord en betydelig avveksling i kosten, og var regna som en stor begivenhet av mange. Etter hvert som tilgangen til ferskt kjøtt ble bedre, utover på 1900-tallet, ble ferskt kjøtt og suppe en typisk søndagsmiddag i mange hjem.
Denne oppskriften har vi fått av Frode og Ingunn Skogstrand, som er verstkap på spisestedet Torsætra på Totenåsen.
Torsætra består av to gamle skogshusvær som i dag drives som kafè og selskapslokaler. Siden slutten av 1800-tallet har det vært overnatting og bevertning på Torsætra. Kvilstelle kalte tømmerhoggerne det.
I dag brukes de særpregede lokalene til daglig kafèdrift, kurs og seminarer av alle slag. Julebord langt til skogs er også populært.
I 2012 ble Torsætra regionvinner (Hedmark og Oppland) i Ganefart - en kåring av årets spisested. Du kan lese mer om Torsætra på nettsidene www.torsetra.no.