close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Martnafattigmann fra Målselv

Målselv-variant av den tradisjonsrike smultbaksten.

  • local_offer Brødmat/Bakverk
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Troms
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 4 stk egg
  • 400 g sukker
  • 5 dl seterrømme
  • 3 dl kulturmelk
  • 6 ts hornsalt
  • 2 ts kardemomme
  • 112 kg hvetemel (ca)
  • 112 kg smult/matfett til koking

Fremgangsmåte

Denne porsjonen gir ca 120 ferdige fattigmenn.

Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett rømme og kulturmelk. Sikt i hornsalt, kardemomme og hvetemel. Hold litt igjen på melet – deigen må ikke bli for fast.

Kjevle ut deigen til en leiv med tykkelse på omlag en centimeter. Skjær ut snipper med et hull i midten. Smøyg (brett) den ene spissen av snippene gjennom hullet.

Smelt og varm opp smult i ei gryte. Smulten skal være så varm at det bobler rundt en trepinne som stikkes i gryta. Kok emnene i smulten til de er pent brune og la de ferdige kakene renne av på matpapir.

Pass på ved frityrkoking!

Om smulten blir for varm kan den ta fyr. Ha alltid et lokk lett tilgjengelig for å kvele flammene om det skulle skje, og bruk aldri vann på brennende fett.


place
Troms

Rettens opphav

Oppskrifta på denne varianten av fattigmann har vi fått av Helene Fosshaug i Målselv Bygdekvinnelag, som forteller at opphavskvinnen er Marlen Foshaug. Hvert år samles «fattigmannskjerringene» til storbakst før jul og baker fattigmenn til den tradisjonsrike Rundhaugmartnan i Målselv.