- Mal lever, kjøtt, spekk og løk to ganger på kvern.
- Lag hvit saus ved å smelte smør i en kjele, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og avkjøl.
- Bland kjøttblandingen med kald hvit saus, finhakket ansjos og krydderne. Pisk eggene og vend disse forsiktig inn til sist.
- Fyll massen i en smurt form, sett den i vannbad (langpanne fylt med vann) i 1,5 – 2 timer ved cirka 175 grader. Om du ønsker kan du kle formen med strimler av flesk før du fyller den med leverposteien.
Leverpostei
Tradisjonsrikt pålegg med god smak.
local_offer Tilbehørlocal_dining Middelstimer 2.5 timerlocation_on Nordland-
favorite_border
Ingredienser
- 250 g lever av svin
- 70 g svinekjøtt
- 100 g spekk av svin
- 20 g løk
- 30 g margarin eller smør
- 30 g mel
- 21⁄2 dl melk
- 11⁄2 ts salt
- 1⁄2 ts pepper
- 1⁄5 ts allehånde
- 1 stk ansjos
- 2 stk egg
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskriften er hentet fra boka "Tradisjonsmat fra Nordland" som ble utgitt av Nordland Bygdekvinnelag i 2010. Oppskriften kommer fra Fauske.
Tidligere var det en selvfølge at alt på dyret skulle nyttiggjøres når man slaktet. Det å kaste noe som var holdt for å være mat, var både synd og skam. Innmaten ble vannet ut i 2 - 3 dager. Leveren måtte imidlertid ikke vannes ut like lenge. Det meste av innmaten ble vanligvis brukt til pølser, men man laget også retter som ble spist ferske i slaktetida.