close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Leverpostei på halve brødskiver

Leverpostei

Tradisjonsrikt pålegg med god smak.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Middels
  • timer 2.5 timer
  • location_on Nordland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 250 g lever av svin
  • 70 g svinekjøtt
  • 100 g spekk av svin
  • 20 g løk
  • 30 g margarin eller smør
  • 30 g mel
  • 212 dl melk
  • 112 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 15 ts allehånde
  • 1 stk ansjos
  • 2 stk egg

Fremgangsmåte

  1. Mal lever, kjøtt, spekk og løk to ganger på kvern.
  2. Lag hvit saus ved å smelte smør i en kjele, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og avkjøl.
  3. Bland kjøttblandingen med kald hvit saus, finhakket ansjos og krydderne. Pisk eggene og vend disse forsiktig inn til sist.
  4. Fyll massen i en smurt form, sett den i vannbad (langpanne fylt med vann) i 1,5 – 2 timer ved cirka 175 grader. Om du ønsker kan du kle formen med strimler av flesk før du fyller den med leverposteien.

place
Nordland

Rettens opphav

Denne oppskriften er hentet fra boka "Tradisjonsmat fra Nordland" som ble utgitt av Nordland Bygdekvinnelag i 2010. Oppskriften kommer fra Fauske.
Tidligere var det en selvfølge at alt på dyret skulle nyttiggjøres når man slaktet. Det å kaste noe som var holdt for å være mat, var både synd og skam. Innmaten ble vannet ut i 2 - 3 dager. Leveren måtte imidlertid ikke vannes ut like lenge. Det meste av innmaten ble vanligvis brukt til pølser, men man laget også retter som ble spist ferske i slaktetida.