
Lapskaus
En klassisk tradisjonsrett, her etter oppskrift fra Rennebu.
Middagsretter
Lett
2timer
Sør-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg kjøtt
- 1 l vatn
- 2 ts salt
- 0.75 l kålrot
- 0.75 l gulrot
- 2 ss lauk
- 2 l poteter
Fremgangsmåte
- Kok kjøttet vel ein time i salta vatn. Ta det opp av krafta og skjer det opp i bitar (terningar).
- Skjer alle grønnsakene i bitar.
- Ha kjøttet opp i krafta att saman med kålrot, gulrot og lauk. Lat dette koke cirka 15 minutt før du har oppi potetene som må få koke med eit kvarters tid. Smak til med salt og pepper.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er henta fra «Tradisjonsmat i Rennebu» utgitt av Rennebu Bygdekvinnelag i 2004.
Ulike varianter av lapskaus finner vi flere steder i landet. Henriette Schønberg Erken – kokebokforfatter på 1800- og 1900-tallet – delte inn i to typer lapskaus; en som lages av ulike typer kjøtt, flesk, løk og poteter og en variant som lages av kjøttrester, brun saus, grønnsaker og poteter.