Lapskaus

lapskaus på tallerken

Lapskaus

En klassisk tradisjonsrett, her etter oppskrift fra Rennebu.

Middagsretter

Lett

2timer

Sør-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg kjøtt
  • 1 l vatn
  • 2 ts salt
  • 0.75 l kålrot
  • 0.75 l gulrot
  • 2 ss lauk
  • 2 l poteter

Fremgangsmåte

  1. Kok kjøttet vel ein time i salta vatn. Ta det opp av krafta og skjer det opp i bitar (terningar).
  2. Skjer alle grønnsakene i bitar.
  3. Ha kjøttet opp i krafta att saman med kålrot, gulrot og lauk. Lat dette koke cirka 15 minutt før du har oppi potetene som må få koke med eit kvarters tid. Smak til med salt og pepper.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er henta fra «Tradisjonsmat i Rennebu» utgitt av Rennebu Bygdekvinnelag i 2004.
Ulike varianter av lapskaus finner vi flere steder i landet. Henriette Schønberg Erken – kokebokforfatter på 1800- og 1900-tallet – delte inn i to typer lapskaus; en som lages av ulike typer kjøtt, flesk, løk og poteter og en variant som lages av kjøttrester, brun saus, grønnsaker og poteter.