
Låkå (lake)
Låkå har vært en del av vår matauk i mange generasjoner.
Middagsretter
Middels
1timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 200 g låkå (pr.pers)
- 0 ukjent løk i skiver
- 0 ukjent gulrot i skiver
- 3 dl fløte
- 2 stk egg
Fremgangsmåte
- Fisken ble som regel fisket med garn og må flåes ved at det lages et snitt rundt hodet og skinnet dras av med en tang. Ta ut innmaten og ta vare på levera og rogna. Del fisken opp i stykker.
- Kok fisken i rikelig med vann og litt salt skum godt av. Hodet som er det største stykket legges i først og kokes lengst, så has de mindre stykkene i og spol-delen til slutt som trenger lite kok.
- Fisken tas ut og legges i litt kraft som er litt mere saltet mens suppen lages. Sil kraften (ca 3 dl pr person) og ha i løk og gulrot skiver. Vil du ha litt gulrot til fisken; skjær staver og kok disse med og tas til side når de er ferdig kokte.
- Visp 3 dl fløte med 2 hele egg og ha i suppen, dette gjør den fyldig og god, men ikke kok da den vil skille seg. Smak til med salt og pepper. Ha i gulroten og klippet gressløk i suppen ved servering.
- Varm fisken og kok lever og rogna i egen kjele å server dette varmt.
Retten serveres med lefse, flatbrød og godt smør eller poteter og smør.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Nordre Fåvang Bygdekvinnelag. De skriver:
«Lake er en torskefisk i familie med brosme. Den lever i ferskvann, og det er en særlig rik forekomst i Mjøsa og Gudbrandsdalslågen. I Gudbrandsdalslågen går den forbi Fåvang og opp til Harpefossen.
Laken har fra gammelt av hatt stor betydning her i bygda som matauk. I Ringebu stavkirke henger det ei gammel bondedragofane fra 1600-tallet. På den er laken brukt som symbol. Navn som «Fiskebakken» viser også at fisket hadde mye å si for folket her.
Laken holder seg stort sett på djupet, den vil ha det kaldt. Kjøttet er kvitt og fast. Levra er stor og rik på fett og vitaminer (mer vitaminer enn i torsklever). Utapå er laken slimete, slimet lot seg vaske vekk med ei fille med edikk på. Det er mest vanlig å flå fisken.
Laken blir fisket fra sent på høsten til utpå våren, men lite om sommeren. Fisken blir fanget i garn og ruser (kalt: mæler). Flere steder langs elva ble det satt opp «mælgarder». Om vinteren og våren blir mye tatt med pilk på isen. Laken ble oftest skåret i stykker og kokt og spist med smør, flatbrød, lefse eller poteter . Fiskekraft av lake gir ei spesielt god fiskesuppe. Det ble lagd mye fiskekaker av lake, og den ble brukt i grateng og plukkfisk. Den kunne også fileteres og stekes. Den har blitt prøvd som tørrfisk for å lage lutfisk, men med lite hell.
For å bevare laken ble den om vinteren hengt opp på veggen eller den ble gravd ned i snøen. Hvis det ble mye fisk kunne den bli flådd, kokt og hermetisert.
Det finnes fortsatt ivrige «Låkå»-fiskere her i Fåvang, og fisken blir tilberedt og satt pris på.»