close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Arne Hauge/Ruijan Kaiku
Kvensk standardkake

Kvensk standardkake

Åshild Karlstrøm Rundhaug deler oppskrift på tradisjonell kvensk kake fra boka «Baketradisjona i Kvenland - tradisjona og historia fra dagligliv i Troms og Finnmark, fra Ramfjord i vest til Tana i øst».

  • local_offer Kaker
  • local_dining Lett
  • timer 60 minutter
  • location_on Finnmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 200 g Margarin/smør
  • 712 dl Sukker (3 kopper)
  • 3 stk Egg
  • 712 dl Melk (3 kopper)
  • 112 l Hvetemel (6 kopper)
  • 6 ts Bakepulver
  • 0 ukjent Sukker og kanel
  • 0 ukjent Ev. blåbær eller andre bær

Fremgangsmåte

Smør og sukker røres hvitt. Eggene tilsettes ett av gangen. Ha bakepulveret i hvetemelet. Det tørre tilsettes røra vekselsvis med melka. Hell røra i ei smurt og strødd kakeform/langpanne. Sukker og kanel strøs oppå. Stekes ved 175 grader i 30–40 minutter.
Her rommer en kopp ca. 1,5 dl. Noen brukte også mindre kopper med godt resultat.
Dette er ei oppskrift fra Åshild Karlstrøm Rundhaugs barndom. – Vi spiste denne kaken med et glass kald melk eller med en kopp kaffe.

Standardkaken brukes som ei hverdagskake på sommeren og høsten. Flere sorter bær passer i denne kaken som blåbær.


place
Finnmark

Rettens opphav

Åshild Karlstrøm Rundhaug vokste opp i kvenbygda Langfjordbotn i Altafjorden på femti- og sekstitallet. Mor og far var av kvensk slekt. Maten var viktig i barndomshjemmet. Maten skulle være god. De brukte det som var tilgjengelig fra sjøen og fra landbruket.

At det kom forfinet mat på bordet hjemme, kan hun ikke huske, men en fin og fargerik kake kunne moren varte opp med. Bakverk ble mye brukt i de kvenske familiene. Det måtte være de riktige kakene. Kvensk standardkake var ei hverdagskake alle kjente.

Åshild har tatt på seg å formidle noe av den bakekulturen som fremdeles lever blant kvenene og har gitt ut boka «Baketradisjona i Kvenland – tradisjona og historia fra dagligliv i Troms og Finnmark, fra Ramfjord i vest til Tana i øst».

Kvenene er en norsk minoritet som har vandret fra Nord-Finland og Nord-Sverige til Nord-Norge i løpet av flere hundre år. De største bølgene kom på 1700- og 1800-tallet. De hadde ofte jordbruksbakgrunn. I dag omfatter begrepet «kven» alle med finsk språk- og kulturbakgrunn og deres etterfølgere som har kommet til Nord-Norge før 1945.

Det anslås at det finnes mellom 10.000-15.000 kvener i Norge, men dette tallet kan være feilaktig lavt.

I 1998 ble kvenene anerkjent som en nasjonal minoritet.

I 2005 ble kvensk anerkjent som eget språk.

Kilde: kvenskinstitutt.no