close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


krokankake på fat
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Krokankake

Nydelig kake med smørkrem og krokan - ei perfekt festkake!

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 1 timer
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 6 stk egg
  • 2 dl sukker (til sukkerbrødet)
  • 3 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 300 g smør eller margarin
  • 300 g melis
  • 3 dl vaniljekrem
  • 200 g mandler
  • 200 g sukker (til krokanen)

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:

  1. Forvarm ovnen til 170 grader.
  2. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis, cirka 10-15 minutter.
  3. Sikt i hvetemel og bakepulver, og vend dette forsiktig inn med en slikkepott.
  4. Hell røren i en godt smurt springform på 26 centimeter i diameter.
  5. Stek sukkerbrødet midt i ovnen i 35-40 minutter. Avkjøl på rist.

Smørkrem:

  1. La smør og vaniljekrem stå i romtemperatur en stund før du skal lage kremen. Det er viktig at begge kremene har samme temperatur, for at den ikke skal skille seg.
  2. Rør smør og melis sammen til det er lett og luftig.
  3. Tilsett vaniljekremen litt etter litt. Bland til en jevn krem.

Krokan:

  1. Ha sukker og hakkede mandler i en stekepanne på svak varme. La det smelte til blandingen er lysebrun.
  2. Hell krokanen tynt utover en bakepapirkledd stekeplate. La den bli kald og stiv.
  3. Ha krokanen i en tykk plastpose og bruk et kjevle eller en flaske til å knuse den i små biter.

Montering:

  1. Del sukkerbrødet i tre deler. Bre krem utover den nederste delen og strø på krokan.
  2. Gjenta med neste lag.
  3. Smør resten av kremen jevnt utover kaken. Strø med resten av krokanen på toppen og sidene av kaken.

place
Østfold

Rettens opphav

Mandler har vært brukt i Norge siden middelalderen, men ble lenge betraktet som en relativt eksklusiv ingrediens som ble brukt ved finere anledninger. Krokan er blant annet omtalt i Karen Dorothea Bangs bok "Fuldstændig norsk kogebog til brug såvel i større som mindre husholdninger" fra 1835.
Denne oppskriften er fra Anne Engebretsen og ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.