close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


laks med sandefjordsmør på tallerken
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Kokt laks med sandefjordsmør

En klassiker på middagsbordet!

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 40 minutter
  • location_on Vestfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 800 g laks i skiver
  • 6 ss salt (til kokevannet)
  • 2 ts hel pepper (til kokevannet)
  • 2 dl kremfløte
  • 200 g kaldt smør i terninger
  • 1 ss hakket kruspersille
  • 1 ss sitronsaft
  • 12 ts salt
  • 14 ts malt hvit pepper

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann i en vid kjele. Tilsett salt og pepperkorn. Legg i fisken og la den trekke i cirka 10 minutter – den skal ikke koke. Når beinet lett slipper fisken er den ferdig.
  2. Kok opp kremfløte og la den koke inn til cirka halv mengde. Ta gryten av varmen og pisk inn smørterninger, litt om gangen. Tilsett hakket persille og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Agurksalat (åpner i ny fane) er veldig godt som tilbehør til.

Tips

Det er best å lage sandefjordsmøret rett før servering. Det kan varmes opp igjen, men må ikke koke – da kan den skille seg. Om du ser at den skiller seg kan du ha i litt kaldt vann og piske kraftig.


place
Vestfold

Rettens opphav

I følge historien skal sandefjordsmør ha sin opprinnelse ved et hotell i Sandefjord på 1900-tallet. Det er en nydelig saus til alle typer fisk - og en fullgod norsk erstatning for bearnaise og hollandaise!