close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


kjøkkenutstyr på hylle

Knøost

Tradisjonsrik ost etter oppskrift fra Grindheim.

  • local_offer Tilbehør
  • local_dining Middels
  • timer 5 døgn
  • location_on Vest-Agder
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 l sur skumma mjølk

Fremgangsmåte

  1. Varm melka til 80-90 grader. Mjølka må ikke koke. La mjølka stå og trekke til osten har samla seg.
  2. Ta opp osten og sil mysa godt i frå. Ha osten i eit fat og smuldra han fort.
  3. Dekk osten med eit klede og set han på ein lun stad til gjæring. Snu i osten ei til to gonger daglige i 3 – 4 dagar. Då skal gjæringa vere i full gong. Det luktar ille – men resultatet blir godt. Det beste er å setja osten på toppen av eit skåp, godt tildekka i eit rom med jamn varme (cirka 20 grader). Er varmen passe er osten ferdig etter endå noen dagar. Kna han opp med salt etter smak og kanskje karve. Du kan bruke litt søt fløyte når du knar osten – da blir osten ekstra god.
  4. Legg osten på eit fat og sett kjølig.

Knøost passar til brødmat. For å få osten holdbar kan ein koka han opp for å stoppe gjæringa. Då blir knøosten blank, seig og god.


place
Vest-Agder

Rettens opphav

Knøost er en type ferskost eller delvis modnet ostemasse, som har lange tradisjoner.
Denne oppskriften er hentet fra boka "Matminner frå Grindheim", utgitt av Grindheim Bygdekvinnelag i 2017.