close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Monica Friedrich Johannessen

Kneppkaker

Sprø småbakst fra Tante Poses tid

  • local_offer Kaker
  • local_dining Lett
  • timer 1 timer
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 800 g lys sirup
  • 200 g sukker
  • 2 stk egg
  • 212 dl matfløte
  • 1 ts hjortesalt
  • 2 ts bakepulver
  • 12 ts pepper
  • 12 ts malt nellik
  • 1 kg hvetemel

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett resten av ingrediensene og bland alt godt sammen.
La røra stå kjølig i minst en time, eller gjerne over natta. 

Bruk to spiseskjeer for å sette topper på stekebrett med bakepapir.
Stekes på ca 200 grader i 10-15 minutter, til kakene er gyldne.
Det finnes mange ulike oppskrifter på kneppkaker, og lignende kaker dukker opp i både trykte kokebøker og personlige, håndskrevne oppskriftssamlinger.
Dette er en side i kokeboka Husholdningsbog for By og Land av Marie Blom, utgitt første gang i 1890: 
Bestemor til innsender av denne oppskrifta hadde ei personlig oppskriftssamling, og her er hennes håndskrevne oppskrift på kneppkaker:

place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Kneppkaker er en gammel kakesort, og bakes gjerne med krydder som pepper, ingefær eller sitron. Mange forbinder nok kneppkaker med filmen Tante Pose fra 1940 – der det blir stor ståhei når kjøkkenpiken Marianne har glemt å sette fram kneppkakene til kaffen. Noen mener navnet «kneppkake» kommer av kneppelyden når man biter i den.

Yngvild Wennevold fra Nes i Akershus har sendt oss denne oppskrifta på sin bestemors kneppkaker.