Kneppkaker

Monica Friedrich Johannessen

Kneppkaker

Sprø småbakst fra Tante Poses tid

Kaker

Lett

1timer

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 800 g lys sirup
  • 200 g sukker
  • 2 stk egg
  • 2.5 dl matfløte
  • 1 ts hjortesalt
  • 2 ts bakepulver
  • 0.5 ts pepper
  • 0.5 ts malt nellik
  • 1 kg hvetemel

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker godt sammen. Tilsett resten av ingrediensene og bland alt godt sammen.
La røra stå kjølig i minst en time, eller gjerne over natta. 

Bruk to spiseskjeer for å sette topper på stekebrett med bakepapir.
Stekes på ca 200 grader i 10-15 minutter, til kakene er gyldne.
Det finnes mange ulike oppskrifter på kneppkaker, og lignende kaker dukker opp i både trykte kokebøker og personlige, håndskrevne oppskriftssamlinger.
Dette er en side i kokeboka Husholdningsbog for By og Land av Marie Blom, utgitt første gang i 1890: 
Bestemor til innsender av denne oppskrifta hadde ei personlig oppskriftssamling, og her er hennes håndskrevne oppskrift på kneppkaker:

Rettens opphav

Kneppkaker er en gammel kakesort, og bakes gjerne med krydder som pepper, ingefær eller sitron. Mange forbinder nok kneppkaker med filmen Tante Pose fra 1940 – der det blir stor ståhei når kjøkkenpiken Marianne har glemt å sette fram kneppkakene til kaffen. Noen mener navnet «kneppkake» kommer av kneppelyden når man biter i den.

Yngvild Wennevold fra Nes i Akershus har sendt oss denne oppskrifta på sin bestemors kneppkaker.