close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Klumpesuppe med erter (klempesuppe)

God gammal bondekost.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 3 timer
  • location_on Sogn og Fjordane
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg poteter
  • 5 dl gule erter
  • 5 stk gulrøter
  • 1 stk kålrabi
  • 2 kg salta tørka knoker av spekekjøt
  • 300 g spekeflesk eller bacon
  • 1 stk purre evt. løk
  • 112 ss salt
  • 1 ukjent malen pepper
  • 700 g kveitemjøl
  • 1 l mjølk til passe masse

Fremgangsmåte

  1. Bruk salta tørka knoker av spekekjøt, spekeflesk eller bacon. Sag opp i passe stykker. Legg lettsalta røykt svineknoke eller salta tørka knoker av spekekjøt i kaldt vatn om dei er salte. Kok til kjøtet er møyrt ca. 2-21/2 t. Skum godt. Ta den opp, avkjøl og rensk når den er kald. Del opp i biter. (Dette gjer eg kvelden før eg skal ha den til middag). Sil krafta. Set ein pakke gule erter i vatn natta over.
  2. Kok kraft og erter til ertene er nesten møyre. Skjer noko av grønnsakene i små firkanter.Ha i gulrøtter, 1 liten kålrabi, purre og 2-3 poteter pr. person mot slutten av koketida. Kok til alt er møyrt. Ha i det oppskorne kjøtet. Ha i klempe dei siste 15 min. Tilsett salt og malen pepper.

Klempe

  • ca. 3-400 g. kveitemjøl
  • mjølk til passe masse.

Rør godt til ein jamn glatt masse. Ikkje for fast. Ha i suppa siste 15 min. Legg dei med teskei i den kokande suppa (små suppeboller).


place
Sogn og Fjordane

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Inger Skåden i Innvik Bygdekvinnelag. Ho skriv:
"Dette oppskrifta er ein variant av Klumpesuppe med erter, kjøt og flesk. Klempesuppe er småklubber. Smaken av middagen frå barndomen min. Dette er Vestlandets nasjonalrett med tilbehøret utanfor klubben og i ein suppe av mjølk og kraft."