close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Monica Friedrich Johannessen

Klimpesuppe

Kjøtt og grønnsaksuppe med klimper er et fortreffeleg måltid!

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Rogaland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg storfekjøtt i skiver/stykker
  • 5 l vatn
  • 5 stk poteter
  • 1 stk purreløk
  • 1 stk løk
  • 200 g gulrot
  • 200 g kålrot
  • 200 g sellerirot
  • 4 ts salt
  • 4 ts pepper (heil)
  • 5 stk kalde kokte poteter (til klimpe)
  • 140 g kveitemjøl (til klimpe)
  • 4 stk egg (til klimpe)
  • 60 g sukker (til klimpe)
  • 50 g smør (til klimpe)
  • 1 ts kardemomme (til klimpe)
  • 0 dl vatn (til klimpe)
  • 1 stk stor løk (til løksaus)
  • 70 g smør (til løksaus)
  • 70 g kveitemjøl (til løksaus)
  • 1 l kraft av suppa (til løksaus)
  • 1 dl fløte (til løksaus)
  • 1 ts salt (til løksaus)
  • 1 ts pepper (til løksaus)
  • 1 ss eddik (til løksaus)

Fremgangsmåte

Suppe

  1. Rens grønnsakene og skjær dem i litt store betar. Legg kjøttet i ei stor gryte. Fyll i vatnet og la kjøttet koke i ca 30 min. Fjern skummet. Ha i salt og pepper og grønnsakene la dette koke opp. Medan du lager klimpedeigen:

Klimper

  1. Knepp potetene saman med smøret med ein gaffel. Bland saman dei andre ingrediensene og bland dette med potetblandinga. Er røra litt blaut kan du tilsetja meir mjøl.
  2. Form klimpene med ei stor skjei, legg dei i den kokande krafta etter kvart som du lagar dei. Krafta må ikkje boblekoka. Klimpene utvidar seg når dei koker, så beregn god plass. La dette koka 1 t. Legg dei skrella potetene i mot slutten av kokinga, så dei ikkje går heilt i oppløysning.

Løksaus

  1. Smelt smøret og tilsett den finhakka løken. Når løken er blank rører du inn kveitemjøl og sper med krafta. Tilsett fløte og smak til med salt, pepper og eddik.

Servering

Her kan ein velja om ein vil servera dette som rein suppe, eller anrette kjøtt, grønnsaker, klimper, poteter på fat med saus til.


place
Rogaland

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Åslaug Årsland Grude for Klepp Bygdekvinnelag. Ho skriv:
«Denne retten var mykje brukt på Jæren som kvardagsmat middag. Det krevdes energirik kost når ein hadde mykje fysisk tungt arbeid rundt på gardane. I dag vert denne retten sett på som sundagsmiddag. Kanskje litt grunna tidsbruken. Det er ingenting i vegen for å laga denne retten dagen før, og varma opp om ein har litt knapt med tid.»