
Klenning
Tradisjonsbakst fra Grong.
Brødmat/Bakverk
Vanskelig
2timer
Nord-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
string(1) "1"- 1 kg byggmel
- 1 kg hvetemel
- 1 kg rugsikt
- 1 stk liten neve sammalt fin hvetemel
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
- 1.5 l melk
- 7.5 dl vann
- 1.5 kg byggmel (bakstmel)
Fremgangsmåte
Denne mengden gir cirka 30 store leiver.
Bland alle ingrediensene til en deig. Det brukes et emne på 150 gram til hver leiv. Bak ut med byggmel. Når leiven er bakt ut smøres den:
Smøring
- 20 egg til 10 leiver
Egga vispes forsiktig til de så bare vidt er knust. Til egga tilsettes:
- ca 1 ts strøken potetmel
- 2 ts mørk sirup
- Ca 3 ss fløte
Deretter stekes klenningen. Oppskriftsinnsenderen steker klenningen i bakerovn med or-ved. Deretter bløtes klenningen før den smøres med godt smør, sukker og kanel. Når stykkene er ferdige, legger man inn gomme
Utbaking av leiv
Smøring av leiven før steking
Klenningen bløytes godt.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Grong Bygdekvinnelag. De skriver:
«Å bake klenning til fest og høytid er en gammel tradisjon i Grong og nabokommunene.
De fleste gårdene hadde bakarhus langt tilbake i tid. Mange har restaurert eller bygd nye hus i senere år. Interessen for å holde på tradisjonen er økende
Grong bygdekvinnelag har dugnad på baking før bygdedag i september og julemesse i desember.
Da selger vi ferdig oppsmurt klenning og klenningleiver – en kjærkommen inntekt til laget.»