Klenning

Klenning

Tradisjonsbakst fra Grong.

Brødmat/Bakverk

Vanskelig

2timer

Nord-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

string(1) "1"
  • 1 kg byggmel
  • 1 kg hvetemel
  • 1 kg rugsikt
  • 1 stk liten neve sammalt fin hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts sukker
  • 1.5 l melk
  • 7.5 dl vann
  • 1.5 kg byggmel (bakstmel)

Fremgangsmåte

Denne mengden gir cirka 30 store leiver.

Bland alle ingrediensene til en deig. Det brukes et emne på 150 gram til hver leiv. Bak ut med byggmel. Når leiven er bakt ut smøres den:

Smøring

  • 20 egg til 10 leiver

Egga vispes forsiktig til de så bare vidt er knust. Til egga tilsettes:

  • ca 1 ts strøken potetmel
  • 2 ts mørk sirup
  • Ca 3 ss fløte

Deretter stekes klenningen. Oppskriftsinnsenderen steker klenningen i bakerovn med or-ved. Deretter bløtes klenningen før den smøres med godt smør, sukker og kanel. Når stykkene er ferdige, legger man inn gomme

Utbaking av leiv

Smøring av leiven før steking

 

Klenningen bløytes godt.

 

 

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Grong Bygdekvinnelag. De skriver:
«Å bake klenning til fest og høytid er en gammel tradisjon i Grong og nabokommunene.
De fleste gårdene hadde bakarhus langt tilbake i tid. Mange har restaurert eller bygd nye hus i senere år. Interessen for å holde på tradisjonen er økende
Grong bygdekvinnelag har dugnad på baking før bygdedag i september og julemesse i desember.
Da selger vi ferdig oppsmurt klenning og klenningleiver – en kjærkommen inntekt til laget.»